Julie Blanckaert (29) is zelfstandig meubelmaker onder de naam Oekaf en productiemedewerker bij De Batterie, een organisatie die participatieve kunstprojecten op poten zet.

Wat doe jij met de gewonnen/verloren tijd?

"Waar begin ik? Sowieso ben ik altijd graag aan het maken. Ik maak meubeltjes met mijn eenmansbedrijfje Oekaf en heb in de loop van de laatste jaren al veel ideetjes in de koelkast moeten steken wegens tijdgebrek. De inspiratie om iets te maken komt sneller dan ik ze kan uitvoeren. Ik zeg altijd het gevoel te hebben dat er niet genoeg dagen in een week zijn om alles te doen wat ik wil doen. Wat blijkt? Dat is nog steeds hetzelfde!"

Ben je net creatiever of niet?

"Sowieso. Ik begin aan een project en in dat proces krijg ik nieuwe ideeën. ’t Is het creatieve sneeuwbaleffect. Een voorbeeld: ik richt mijn dressing in. Ik kan niet om nieuw materiaal maar heb wel resthout liggen - chanceke! Ik ben al dat resthout aan het samenplakken tot een collage van bruine en groene mdf, vezelplaat, berk, grenen, populier multiplex, … Nu ben ik al aan het bedenken wat te doen met het resthout van het resthout."

Wat mis je het meest?

"Ik vrees dat ik binnenkort fysiek contact zal missen. Ik ben een heel sociaal en fysiek persoon. Een beetje huidhonger zal ik wel krijgen." 

Welke slechte gewoontes dreigen de bovenhand te nemen tijdens de quarantaine?

"ETEN! Wanneer ik zin heb in zoetigheid maak ik meteen een hele taart en ik deel ze niet. Gevolg: ik at vorige week 3 taarten, al zijn het wel ‘gezonde’, plantaardige taarten. Best dat ik veel beweeg."

Voor wat heb je nu tijd? 

"Ik maak veel meer tijd om te spreken met mijn geliefden. Ik krijg de indruk dat onze interacties soms kwaliteitsvoller worden, minder afgeleid door futiliteiten. Niets schept een band als een pandemie blijkbaar. Ik wandel ook veel met mijn coronabuddies, social distacing regels in acht houdende natuurlijk!" 

"Ook doe ik dingen die ik misschien anders nooit zou doen. Ik heb bijvoorbeeld een corona-mixtape gemaakt voor Villa Bota." 

Verder op de corona-todolist: 

  • "Leren afrodansen zodat Sofie en ik hetzelfde dansje kunnen op het eerste feestje na de lockdown"
  • "Tekenchallenges van Het witte doek/Krieda"
  • "Effectief een serieuze corona-todolijst maken want ze zeggen dat structuur belangrijk is"
  • "Mijn tuin flink onder handen nemen!"
  • "Een boomhut maken"
  • "Een tiny house ontwerpen"

"Mijn ultieme tip: gewoon aan iets beginnen. Meer ideeën zullen automatisch volgen! Zoniet, kom gerust mijn hof omspitten, ik voorzie koffie."

Nog tips van Julie: 

  • Docu: Ik bekijk veel snowboardfilms van Red Bull
  • Boeken: Momenteel lees ik 'De Vreemdeling' van Camus. Aanrader! Net als 'De Wetten' en 'I.M.' van Connie Palmen.
  • Eten: Ga kijken bij evavzw voor gezonde en lekkere receptjes!
  • Muziek: Uiteraard de coronatapes van Villa Bota. En de mixclouds van Villa Bota-shows als Rakeling en No Fun, Not Ever