Nina Everaert is projectmedewerker bij Jeugdhuis Comma. Al ken je haar misschien beter als Doorn Roosje, haar rap-alter ego. Zo stond ze onder meer op het podium van URB, haalde ze de finale van de Bestn van het Westn en nam ze deel aan Red Bull Bekvechten.

Wat doe jij met de gewonnen/verloren tijd?

"Door de maatregelen heb ik naar mijn gevoel veel gewonnen tijd, voornamelijk doordat ik nu niet heel de tijd meer onderweg ben naar overal. Normaal gezien is mijn schema superdruk. Ik hou ervan van met vrienden leuke dingen te doen. Tegelijk heb ik ook heel wat vrienden die graag creatief bezig zijn. Het afspreken, brainstormen en samenkomen op zich neemt voor mij het meeste tijd in beslag. Ik heb het geluk dat ik nog steeds van thuis uit kan werken. De extra tijd die ik ’s morgens of ’s middags heb, gebruik ik nu om de dag rustig te starten en te sporten (wie had er dat nu gedacht omg wow, ‘k ben serieus, nooit gedacht van mezelf)."

Ben je net creatiever of niet?

"Tot nu toe heb ik nog niet veel nieuwe teksten geschreven. Maar ik heb nu wel al de ruimte gevonden om oude teksten af te werken. Gesteund door een bende vrienden, het One Eyed Collective, ben ik onlangs begonnen aan mijn eerste grote project. Er ligt al heel wat materiaal klaar om samen aan te werken, maar door de omstandigheden lukt dit natuurlijk niet zo vlot. Daarnaast probeer ik elke dag een tekening te maken en sport ik wat.  Het is niet echt om er iets uit te halen of om te tonen aan de wereld, maar gewoon voor de fun ervan." 

"Ik ben wel bezig met nadenken over hoe ik creatief zijn met woorden kan doorgeven of aanleren aan andere mensen of jongeren. Onlangs vroeg ik op facebook wat iedereen zijn of haar favoriete woord was. Lelijke woorden zijn, zachte woorden, felle woorden, dialectwoorden, zelf uitgevonden woorden, ... De respons was enorm. Die woorden wil ik later gebruiken in workshops of wie weet, zelfs in eigen werk. Er zaten zoveel verrassende dingen tussen, echt tof dat iedereen mee deed!"

Verveel je je soms? En wat mis je het meest? 

"Ik verveel me nog niet echt, omdat ik eigenlijk wel nood had aan wat extra rust. Maar ik ben wel sneller geïrriteerd. Er zijn momenten dat ik echt zin heb om face-to-face met iemand te babbelen, nood en zin heb om samen muziek te maken en me te uiten of onbezorgd buitenkomen in een park of met een koffie. Het voelt echt heel vervelend om dan te beseffen dat het toch niet even niet kan. Al is dat natuurlijk terecht. Er worden heel wat mooie initiatieven via het internet op poten gezet, en ik ben blij dat die er nog zijn. Iedereen inspireert elkaar op andere en nieuwe manieren, wat ik ook heel leerrijk vind. Als ik nu dus zo’n vervelend moment heb (en dat zijn er best vaak), ga ik wandelen met de hond of ga ik rollerskaten. Ik ben er echt nog superslecht in, maar het is supertof om te doen. Ik ben van plan een helm en bescherming te kopen. Dan kan ik leren salto’s maken. En de hond is nog nooit van zijn leven zoveel keer per dag gaan wandelen, denk ik."

Voor wat heb je nu tijd?

"Ik heb tijd om dingen te doen waar ik niet per se goed in ben of waar er druk achter zit (vanuit mezelf meestal). Zoals dat rollerskaten, de hond uitlaten en helpen kuisen met mama (maar daar zit wel druk achter hohoho). Vorige week heb ik alle ramen in het huis gewassen en ze was daar nogal content mee hoor! Ik zie over het algemeen mijn zus en broer ook veel meer dan normaal. Die quality time is wel tof."

"Ah ja en ik heb interesse in alles. Er worden heel veel onlinecursussen en nieuwe dingen aangeboden en ik kan niet kiezen wat ik wil doen met mijn vrije tijd. Ik heb het dus in mijn hoofd gestoken dat ik iemand zijn haar wil knippen. Een set scharen en een oefenhoofd later, is mijn lief de volgende. Als het lelijk is, gaat hij zijn hoofd kaalscheren. Van zijn snor moet ik afblijven, want dat is kinda zijn trademark."

Welke slechte gewoontes nemen de bovenhand?

"Online shoppen. Ik ben zo een ‘lurker’. Ik heb een paar favoriete sites voor kledij die heel erg mooie foto’s nemen. Nu heb ik me laten vangen he. Ik ga het niet op corona steken, maar ik ben blijven kijken en vond een supermooi kledingstuk. Dus heb ik het gekocht en nu twee weken later staat de postbode aan de deur en moet ik €60 douanekosten betalen. Bij deze: mama je had gelijk, sorry dat ik niet luisterde, ik hoop dat het past of ik ga huilen. On the other side, ik heb al een maand niet meer gerookt, want het ontbreken van feestjes en contact met andere rokers is dus wel goed voor het 'You rook a saftje? I rook a saftje!'- effect. Oh ja en het aandoen van echte broeken is beperkt. Trainingsbroeken for the win. Geen yoga pants maar echte trainingsbroeken."

Tips om geïnspireerd te geraken met woordje uitleg:

  • Youtube/ streaming: De livestreams van 'Le Mellotron', maar ook de livestreams van 'Mo & Grazz' op Facebook!
  • Boeken: The Collector van John Fowles. Het is al lang geleden dat ik het las, maar het is een boek dat ik toen heel erg mooi vond. Het gaat over de ontvoering van een kunststudente waarbij het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de ontvoerder als het slachtoffer.
  • Playlist: 'Party crew in uw kot!' door Jeugdhuis Comma op spotify. 
  • Games: De 'Lockdown Throwdown' van 'Het "Ist nog lank"-kommittee'. Het Kommitee bedenkt elke dag een opdracht en in een besloten Facebookgroep voeren we ze uit. Zo speelden we gisteren al verstoppertje!
  • Eten/ drinken: Ik heb zelf cannelloni leren maken. (Tip: de canneloni eerst 3 minuten laten koken voor je ze vult, zo kraken ze niet zo snel en moeten ze veel minder lang in de oven.) De bestelbare cocktails van Groot Vlaenderen raad ik ook aan. De Lemon Meringue is net een dessertje maar dan in cocktailvorm!
  • Muziek: De nieuwe EP van D’expediteurs: Orde van de Dag. Vooral het nummer 'Je Wit Me Te Vien'. Flowy, funky hiphop met positieve en bemoedigende teksten. Ook Kommil Foo heeft denk ik wel een invloed gehad op hoe ik mijn teksten schrijf. Nu draait ‘de best of’ cd in mijn auto. Mijn favoriete nummers zijn 'De Volgende', 'Potvis' en 'Huis Van Fluweel'. 

Heb je ook tips om het beste te maken van de quarantaine? Stuur een mailtje naar michielathetentrepot.be