Brecht Vanhoutte is Tank-resident en studeert film aan Sint-Lukas in Brussel. Hij keerde terug naar Brugge om in quarantaine te gaan en volgt lessen vanop afstand.

Voor wat heb je nu tijd?

"Het is tijd voor de nodige (zelf)reflectie. Ik geloof niet in gewonnen of verloren tijd. We hebben het nodig om even stil te staan bij waar we zijn, wat we doen en wie we worden. Het is even een stilte, pauze of rust in een wereld waar klokken, motoren en rekeningen het tempo bepalen."

Ben je net creatiever of niet?

"Ik lijk vooral meer te experimenteren. Ik ga mezelf niet forceren om nu de projectie, olieverf of filmemulsie te doen stromen over het doek. Ik zie wel wat uit deze periode komt en probeer zoveel mogelijk te experimenteren met nieuwe mediums. Ik haalde bijvoorbeeld de camcorder waarmee mijn vader mijn doopsel filmde vanonder het stof."

Verveel je je soms? Hoe uit zich dat?

"Ik verveel me niet, we zijn beperkter in activiteiten maar ik ga niet stilstaan. Als student Film op Sint-Lukas in Brussel blijf ik natuurlijk de lessen online bijwonen. Mijn les filosofie is bijvoorbeeld een podcast geworden."

Wat mis je het meest?

"Ik ben een iets te sociaal mens om geen hand, knuffel, een goedendag, bonjourke of bisous te geven. Ik houd contact met dichte vrienden en familie of kennissen. Ik mis de warme mensen rondom mij."

 

Tips van Brecht:

  • Uitzonderlijke kijk-, lees- of luistertips: Het Ann Arbor Film Festival (het oudste avant-garde en experimentele film festival van Noord-Amerika) is helemaal gratis online te zien is.
  • Streaming: Je kan een abonnement van 3 maand voor 1 euro nemen op het filmplatform mubi.com. Zo kan je na deze tijden de cinéfiel uit te hangen aan de bar. 
  • Reeks: Ook Canvas doet zijn best met de reeks 'Gek en geniaal' waarin je psychosegevoelige mensen volgt in hun creatief traject, onder begeleiding van kunstenaars als Luc Tuymans of Lieve Blancquaert.
  • Film: Toen ik tijdens de film 'Goden van Molenbeek' wat bekende straten zag passeren, was ik plots dichtbij mijn kot. Die film van Reetta Huhtanen doet ons meespelen met twee zesjarige jongens Amine en Aatos die samen opgroeien en laat zien hoe zij de gevolgen op Molenbeek na 22 maart 2016 hebben beleefd.
  • YouTube: Voor meer luchtige content raad ik je 'Eat Out America' aan van Benny Blanco en Matty Matheson.
  • Mental heath: Ik raad iedereen aan om even geen horloge te dragen of op de klok te leven. Ik heb mijn wekker buitengezwierd. Ik oriënteer me op het zonlicht. Dat werkt ontzettelijk kalmerend.

 

Heb je ook tips om het beste te maken van de quarantaine? Stuur dan een mailtje naar michielathetentrepot.be