Deze week vieren we de Week van de Vrijwilliger. Het ideale moment om al onze fantastische vrijwilligers in de bloemetjes te zetten! De werking van Het Entrepot wordt versterkt door een krachtig team van vrijwilligers. Zo zijn er:

  • Onthaal vrijwilligers 
  • Avond verantwoordelijken 
  • Sfeerbeheer vrijwilligers 
  • Festival vrijwilligers 
  • Radiomakers 

Om hen te bedanken gingen we praten met vrijwilligers Emma Vandekerckhove en Laura Aspeen. Lees hieronder hun ervaringen als vrijwilliger bij Het Entrepot. 

 

Hoe ben je in contact gekomen met Het Entrepot?

EMMA: Toen ik nog in het middelbaar zat, deed ik vrijwilligerswerk bij Jeugdhuis Comma. Via het jeugdhuis ben ik in contact gekomen met Het Entrepot. Ergens in een zomer was ik met mijn papa op Vama Veche en ze hadden mensen tekort aan de bar en toen ben ik daar een beetje ingerold.

LAURA: Ik ben voor het eerst met de organisatie in contact gekomen toen we met de KSA een fuif organiseerden in de Factor Club. Aangezien Lukas Proot hier vroeger werkte en in mijn KSA zat, ben ik hier via via terecht gekomen en vrijwilligerswerk komen doen.

Hoe lang ben je al vrijwilliger?

EMMA: Een jaar of 6 à 7 ongeveer.

LAURA: Ik ben hier sinds vorige zomer vrijwilliger. Nog niet zo lang, maar overal wel een beetje (lacht).

Doe je hier vaak vrijwilligerswerk?

LAURA: Wekelijks (lacht). Ik zit hier toch wel minstens één keer per week aan het onthaal, maar help ook bij grotere producties.

EMMA: Mijn eerste jaren als vrijwilliger hielp ik toch wel bij elke productie. In 2017 ben ik in Hasselt gaan studeren waardoor het moeilijker werd om iedere keer mee te helpen. Toch heb ik Vama Veche en URB zo goed als elk jaar meegedaan.

Welke shift doe je het meest of liefst?

LAURA: Ik zit het meest aan het onthaal, maar tijdens grote producties doe ik het liefst de bar.

EMMA: Toch wel de bar. Ook bij de bonnetjesstand amuseer ik me wel door het contact met de mensen.  

Wat is je zotste ervaring tijdens een van je shiften?

EMMA: Gho, ik heb niet echt één zotte ervaring. Er is zodanig veel gebeurd in die 7 jaar dat er waarschijnlijk een boek over kan geschreven worden (lacht).

Wat blijft je na al die jaren als vrijwilliger bij?

LAURA: Ik denk vooral de toffe ploeg en het engagement van de vele vrijwilligers. Ook al stoppen er altijd wel vrijwilligers, er blijven altijd mensen met engagement en inlevingsvermogen bijkomen. Het vernieuwt constant en dat vind ik wel iets merkwaardigs.

Waarom blijf je hier vrijwilliger?

EMMA: Het team en de vrijwilligers van Het Entrepot zorgen er wel voor dat je een soort thuisgevoel krijgt als je een tijdje bent en dan is het moeilijk om daarmee te stoppen. Ook al ben ik met veel andere dingen bezig in mijn leven. Ik ben toch altijd heel blij dat ik iedereen nog eens terugzie na een lange tijd. Dus ik denk dat de sfeer binnen de groep en de leuke evenementen wel de reden zijn waarom ik dit al zo lang doe.

Wil je dit nog lang blijven doen?

LAURA: Zolang mijn agenda het toelaat. Ik heb al ondervonden dat die heel flexibel is (lacht).

Zou je het vrijwilligerswerk aanraden aan anderen?

EMMA: Ik zou het zeker aanraden! Het is een leuke manier om andere mensen te leren kennen, sociale vaardigheden aan te leren en gewoon ook veel plezier te maken binnen één team.

Stel dat het vrijwilligerswerk van Het Entrepot zou stoppen, wat zou je het meeste missen?

EMMA: Alle sfeermomenten samen met de andere vrijwilligers en het team. Het groepsgevoel zou ik enorm missen.

LAURA: Ik denk dat ik alles zou missen. Mochten er geen vrijwilligers meer zijn zou er geen SINGAAL, URB of KONVOOI meer zijn. 

Charlotte is uiteraard zeer geliefd onder de vrijwilligers (knipoog). Mocht je haar omschrijven in 3 woorden, wat zouden die zijn?

LAURA: Dat is heel moeilijk in drie woorden (lacht). Ze staat altijd voor ons klaar. Ik denk dat ze voor heel wat vrijwilligers een aanspreekpunt is en velen haal zien als ‘Entrepot-mamaatje’. Het is ook een hele lieve, warme en toffe madam. Niemand is te bang om iets te vragen aan haar. Ze is iemand waar iedereen bij terecht kan.

Kriebelt het bij jou ook om vrijwilligerswerk te doen? Stuur ons een bericht op onze social media of mail naar charlotteathetentrepot.be (subject: Vrijwilligerswerk%20)  en laat ons weten wat jij wil doen! 

Toch nog een duwtje in je rug nodig? Laat je dan verleiden door onze vrijwilligers in onderstaand filmpje! (Misschien shine jij wel in een van de volgende.)