Enkele maanden geleden onderzocht Het Entrepot via BLAUWDRUK het nachtleven in Brugge. Aan de hand van een enquête lieten de feestvierders en organisatoren hun stem horen. 260 feestvierders en 22 organisatoren gaven hun ongezouten mening. 

79% feest graag in Brugge

Uit het onderzoek blijkt dat 79% van de Bruggelingen graag in eigen stad feest. Een opvallend positief cijfer.

Al is de tevredenheid van onze feestgangers ook belangrijk. Wanneer we dat in kaart brengen, concluderen we dat het Brugse nachtleven een score van 63/100 krijgt. Niet slecht, maar er is ruimte voor verbetering. Zo snakken Brugse jongeren naar een breder muzikaal aanbod.

Party poopers

Bruggelingen zijn over het algemeen tevreden over het uitgaansleven in hun eigen stad. Toch zijn er nog wat pijnpunten. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren zich vooral storen aan de volgende zaken:

 1. Agressie
 2. Dure inkomprijs of drankprijzen
 3. Diefstal
 4. Smerige toiletten
 5. Racisme of discriminatie

Als we deze pijnpunten aanpakken, zouden onze feestvierders meer genieten wanneer ze een stapje in de wereld zetten.

Volgens feestorganisatoren komt Brugge te kort

En de organisatoren? Ook hun kant van het verhaal is belangrijk. Zij zijn ondernemers die ervoor zorgen dat de stad (ook 's nachts) leeft. Maar geeft stad Brugge hen wel een aantrekkelijk klimaat om in te werken?

Wanneer we hun tevredenheid in kaart brengen, merken we dat dit veel lager ligt dan bij de feestvierders. Met 49/100 buist het Brugse nachtleven net. Dat komt onder andere door:

 • Omgevingsklachten (overlast)
 • Dure omgeving
 • Gebrek aan infrastructuur

Wat moeten we aanpakken?

Omdat het nachtleven niet zo goed scoort bij de organisatoren en het beter kan scoren bij de feestvierders, moeten we enkele zaken aanpakken. Als we goede resultaten willen behalen, moeten we natuurlijk wel oor hebben naar de reacties van de spelers in deze wereld. BLAUWDRUK heeft al deze meningen kunnen bundelen en besluit dat Brugge onderstaande vier zaken nodig heeft om het nachtleven te bevorderen:

 • meer tolerantie t.o.v. partycultuur in het centrum
 • meer diversiteit op het vlak van danscafés
 • een breder muziekaanbod
 • een club

 

Download de infografiek met alle resultaten