PROGRAMMA

ATELIERS

DI 29.03 tem VR 01.04: STREET FURNITURE (14u-18u)

De mannen van Houtd helpen je op weg om met oude materialen en recyclagehout het hipste straatmeubilair in elkaar te boksen. 4 dagen lang bivakkeren zij in ons houtatelier en kan je bij hen aankloppen voor de beste tips & tricks. Zit je zelf met ideeën, dan helpen zij je graag verder. Weet je er allemaal nog niet zo veel van maar kriebelt het, ook dan ben je welkom.

DI 29.03: ELECTRONIC MUSIC PRODUCING (14u-18u)

De Brugse producer Reinout Roose van de gloednieuwe Electronic Music Academy - en aka Diego Torres - geeft je meer inzicht in de wondere wereld van muziekproductie: welk materiaal heb je nodig, hoe bouw je een song op, hoe kan je geluiden bewerken, mixen & masteren en wat je (weg) moet doen om je muziek zo goed te laten klinken als op de radio.

WO 30.03: LOW BUDGET VIDEO- EN FOTOGRAFIE (14u-18u)
supported by VILLA BOTA

Je kan Evy De Ceur en Bert Sap gerust allrounders noemen: van fotografie tot film, van productie tot eindproduct, van commercieel werk tot een passie voor documentaires. Zo zal ook hun atelier opgebouwd zijn, proberen om met zo weinig mogelijk budget tot een sterk eindproduct te komen met allerlei tips over de nieuwste technieken in fotografie en film.

WO 30.03: ZEEFDRUK EN STENCIL (14u-18u)

Chez William is het zeefdrukatelier van Markus Aurelius. Vanuit KERK (Gent) printen ze shirts, stickers, zakken, enz. Met meer dan vijf jaar ervaring kent Markus als geen ander de knepen van het vak. In deze workshop leer je stickers en stencils maken, de basics van zeefdrukken en printen in het algemeen.

DO 31.03: PLANT-BASED BAKING (14u-18u)

Prachtige taarten, cupcakes en zoveel meer wonderen uit de oven, iedereen wil ze zelf kunnen maken. Wat deze workshop uniek maakt is het gebruik van enkel plantaardige producten. Marieke Wings is gespecialiseerd in veganistisch keukenwerk en zal tijdens deze workshop schitterende tricks en tips meegeven.

VR 01.04: URBAN FUSION DANCE (14u-18u)

Amin Srasra is professioneel dansleraar in topdansschool Az-art. Samen met zijn collega's leert hij je unieke moves en choreografieën. Een samensmelting van de meest populaire hedendaagse dansstijlen.

VR 01.04: VIDEOMAPPING (19u) - door VILLA BOTA

Aan de hand van videomapping-technieken en een projector kun je een kunstwerk digitaal tot leven wekken. Je leert meteen ook werken met software als After Effects en Resolume Arena. Voorkennis is niet vereist. Toonmoment om 21u30.

ZA 02.04: DRONEVLIEGEN (11u-18u), supported by VILLA BOTA

In deze dagvullende workshop van REC leer je vliegen én filmen met een drone en testen we de nieuwste camera stabilizers uit, ook die voor je smartphone. Om te testen filmen we in groep een aantal actiescènes in en rond Het Entrepot, die je na de workshop zelfstandig tot je eigen action movie kan monteren.

ZA 03.04: POETRY SLAM (14u-18u) ism 'T SALON

Tijdens de workshop poetry slam leren ervaren schrijvers/rappers No Exp. en Saimn-I je gedachten ordenen en op papier zetten. Origineel rijmen, gevatte zinnen schrijven of een concept omzetten in tekst, hier leer je met woorden goochelen.

PODIUM

DO 31.03: BIG WHOOP (21u)

Big Whoop is een Gentse improvisatieband die op funky grooves de grenzen van muziekgenres overschrijdt. De band heeft geen setlist, geen einduur en vooral geen genre waarbinnen ze gekaderd kan worden. Big Whoop brengt een nieuwe generatie topmuzikanten samen die alle muziekliefhebbers op de dansvloer brengen en houden.

VR 01.04: SATELLIET curated by Lander Gyselinck ism DE WERF (21u)

KNOWN ALONE

Wie nog nooit de naam Lander Gyselinck heeft gehoord, moet de afgelopen vijf jaar op een andere planeet hebben verbleven. Deze muzikale veelvraat (en huisartiest van De Werf) groeide uit tot één van de meest creatieve en inventieve muzikanten van onze vaderlandse scene. Zijn band STUFF. is intussen uitgegroeid tot één van de hottest bands in België en ook internationale deuren beginnen stilaan open te gaan. Speciaal voor SATELLIET haalt hij zijn solo performance Known Alone nog eens uit de kast. Eén man, een drumstel, een batterij percussie-instrumenten en een rits elektronica. Join the trip!

THE COMET IS COMING (UK)

In 2013 leerde Sons of Kemet-frontman Shabaka Hutchings drummer Betamax en electronica-wizard / toetsenist Danalogue the Conqueror kennen. Hun gedeelde liefde voor muzikale iconen als Sun Ra, Frank Zappa, Jimi Hendrix en de BBC Radiophonic Workshop inspireerde hen om samen een nieuwe band in het leven te roepen: The Comet is Coming. De titel verraadt het al, een concert van dit drietal slaat in als een komeet.

ZA 03.04: SLAM POETRY (21u)

Mama's open mic is een vaste waarde in het Belgische Slam Poetry circuit. In Antwerpen, Gent en Brussel bloeit de poëziescène als nooit te voren. In Brugge blijft deze poëtische stijl van one-man optredens wat in de schaduw staan, maar tijdens URB brengen we daar verandering in.

PARTY

VR 01.04: HEY YA #2 (23u)

Hey Ya! is volgens de organisatoren van DAMP OORD de fun(k)iest party in town. De organisatie toont aan dat hiphop en R&B plezier, samenzijn en geluk uitdragen. Op de beats van onder andere Team DAMP, DJ COURTASOCK en FALLUJAH kan de nacht niet lang genoeg duren.

RECORDS

ZO 03.04: PLATENBEURS (11u-15u)

Samen met Insein Radio organiseerde DAMP OORD deze zomer een meer dan geslaagde platenbeurs in URB EGG-café. Ook tijdens URB plannen ze een schitterende beurs waar het zwarte goud verwisseld en verkocht zal worden. Verzamelaars, ontdekkers en muziekliefhebbers zijn gewaarschuwd!

FILM

DI 29.03: MARICHIWEU COMPADRE (21u)

Journaliste Kaja Verbeke, cameravrouw Evy De Ceur en vertaler Iñigo Moure verdiepen zich in de strijd van de Mapuche-indianen in Chili voor hun eigen territorium. De documentaire wordt ingeleid door de makers.

DI 29.03: EXODUS - MOVEMENT OF KAPOW PEOPLE (22u) 

50 jaar nadat België besloot om Marokkaanse migranten het gat in de arbeidsmarkt te laten vullen nam creatief collectief Kapow het initiatief om een omgekeerde exodus in te zetten. Enkele Belgische jongeren reisden naar Marokko en legden er contacten via muziek, straatkunst, skateboarden en surfen. Deze documentaire wordt begeleid door live muziek.

TALKS

WO 30.03: HACKETON door HACK THE CITY (21u)

Hack The City is back! De onafhankelijke drukkingsgroep die voortvloeide uit het project ihkv Triënnale Brugge organiseert op URB een hacketon rond urban food, urban arts en urban design. Als deelnemer kies je één centraal thema op basis van je interessegebied. Per thema worden concrete acties uitgedacht voor Brugge onder leiding van twee of drie thematische experts.

Deze ideeën worden gebundeld in een catalogus maar worden ook tijdens URB omgezet in concrete acties. Droom jij ervan om straatmeubilair te ontwerpen voor de Burg? Wens je een groentetuin op het dak van Het Entrepot? Of heb je liever een graffitimuur of een vrij podium op de Vismarkt? Waag je kans en denk mee!

STREET ART

ZA 02.03: I LOVE STIFTEN (14u-18u)

I Love Stiften wordt georganiseerd door Artkor (Streetart Kortrijk). Het concept is zowel simpel als geniaal. Verschillende artiesten maken er samen grote samenhangende tekeningen met zwarte stiften op witte muren. Het concept is open voor jong en oud, van doorwinterde pro tot beginnende amateur. Professionele stiften kunnen ter plaatse aangekocht worden.

STREET ART INTERVENTIES

Het Entrepot staat gekend als de Brugse graffiti-hotspot, maar street art is veel meer dan dat. Daarenboven heeft Brugge heel wat talent rondlopen, en URB zet daar de schijnwerpers op. Verwacht je aan verschillende street art interventies in en rond de Entrepot-site. Maar even belangrijk: URB vormt ook het startpunt van een langdurig urban art-project in Brugge. Hou de straten dus in de gaten de komende maanden!

WIJKPROJECT

Tijdens URB willen we jongeren uit de buurt samenbrengen en hen de mogelijkheid geven om mee het uitzicht van de Belgiek te bepalen. Doorheen deze week worden er workshops georganiseerd waarbij jongeren hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Hiervoor werken we samen met De Batterie, Preventiedienst Stad Brugge & Herman Axters, beter gekend als Ozi One. Het uiteindelijke ontwerp wordt de week na URB op de Belgiek aangebracht.

SKATE

ZA 02.04: SKATE JAM (13u)

Samen met Bruggeling Fré Dumazy, bekend van Best Of The West skatecontest, organiseren we een openlucht skate jam in het skatepark aan Het Entrepot. Niet enkel ervaren skaters zijn welkom, ook jongeren en beginners kunnen hun kunsten bijschaven en leren van ervaren toppers.

+ benefiet ten voordele van SkatePAL, een non-profitorganisatie die zich richt op de jeugd in Palestina. Drie gemotiveerde jonge Bruggelingen engageren zich om samen met de organisatie ter plaatse skateparken te helpen bouwen en de locals de eerste skills van het skaten aan te leren. (spatie te veel)They need your support, kom ze een bezoekje brengen tijdens de skatejam.

ZA 02.04 – ZO 03.04: KING OF THE ROAD

Tijdens URB vindt ook de derde editie plaats van de gratis skatehappening King Of The Road (KOTR) waarbij teams van tien personen in ruim 24 (!) uur de meest diverse (skate-)opdrachten voor de kiezen krijgen. Met elk team gaan er ook een of twee cameraman(nen) mee die de opdrachten filmen en er na afloop een compilatie van maken. Zaterdag 02.04 om 13u dienen de voltallige teams zich aan te melden aan het meeting point. Een organisatie van Andrès Vandepitte en Fré Dumazy.

DE RONDE

ZO 03.04: VLAANDERENS MOOISTE

Een hoogdag. Vanzelfsprekend zenden we de Ronde uit. We nodigen dan ook met heel veel plezier alle omwonenden van Het Entrepot uit samen met ons te genieten van deze wielerklassieker op groot scherm in de Belgiek.

+ BRUNCH: De Ronde zou de Ronde niet zijn zonder een aangepaste brunch. Vandaag geen avondkeuken maar we starten reeds om 11u, schuif mee aan tafel en geniet van de vele hapjes die Chef Ben en co ons met veel (wieler)liefde presenteren. En ondertussen is er de Ronde natuurlijk...

DOORLOPEND

URB BAR - BELGIEK

Kloppend hart van URB wordt de Belgiek, een oud lunapark uit 1975 dat werd omgebouwd tot een nieuwe culturele, laagdrempelige ontmoetingsplek. Dit is een project van de cel culturele wijkwerking van Brugge Plus die cultuur tot in de voortuin van buurtbewoners brengt.

De Belgiek opent elke dag om 14u de deuren. Overdag ben je er welkom vanaf 14u voor een drankje, een workshop of gewoon een babbel. Foodies kunnen er 's avonds vanaf 18u aanschuiven in de URB-keuken voor een dagschotel van chef Ben en zijn team, wereldberoemd van zijn succesvolle parkrestaurant op Vama Veche, gevolgd door een concertje, filmvertoning en/of talks.

Het menu in de URB-keuken:

Dinsdag :      Moussaka met aardpeer en een Grieks slaatje.

Woensdag :  Vegetarische tajine met couscous.

Donderdag : Trio van pasta: cannelloni met courgette en ricotta, spirelli met champignons en verse pesto, en linguini met spinazie en artisjok

Vrijdag :        Indiase dahl met vers gebakken naanbrood.

Zaterdag :     Sojaburger met verse frietjes en heerlijke sauzen.              

Zondag :       BRUNCH met of zonder een glaasje cava. Uitgebreid buffet met verse zoete en hartige hapjes.

URB Platendraaiers: vanaf 14u dagelijks ook sfeervolle tunes geserveerd door onze platendraaiers. Draaien achtereenvolgens op URB ten dans: Aponogeton, Simon Kremar, It.takes.two & vrienden, Fallujah, Team Damp en Tobi Jonson.

Meer info over URB